Madárkalács egyszerűen

Kelleni fog:

1 kg marhafaggyú

0.5 kg takarmány napraforgó

Szilikon öntőforma

 

1. A faggyú kisütése

 

Célszerű minél apróbbra vágni a faggyút, így sokkal hamarabb kisül, nem kell órákig fűteni alatta (és szagolni). Mikor látjuk, hogy a folyékony faggyú gyűlni kezd az edényben, kimerhetjük merőkanállal egy olyan tálba, amiben tömbösíteni akarjuk. Amennyiben mindet felhasználjuk, egyből mehet a szilikon formákba.

 

46882601-315928562338438-5240002444926124032-n.jpg46916766-507308646421575-953726088264024064-n.jpg

 

2. Öntés

 

A nálunk telelő kistestű énekesmadarak többségének kedvenc takarmánya a fekete napraforgó. Madárkalácsunk, ha a gyakorlati oldalt nézzük, semmilyen más magot nem igényel, de ha szeretnénk, mehet bele bármilyen apró szemű eleség, mondjuk köles. Fontos, hogy először egy kevés faggyúréteget csurgassunk a forma aljára és hagyjuk egyenletesen eloszlani. Ebbe szórjuk az első kör napraforgót. Abban az esetben, ha a magvakkal kezdenénk, a faggyú nem biztos, hogy mindenhová átjutna, ezért foltos, hézagos, lyukacsos lenne a végeredmény. Szóval egy réteg faggyú, majd ebbe annyi mag, hogy a szemek kiálljanak belőle. A következő réteggel meg kell várnunk, míg az első megköt, különben a faggyú szétmossa a magvakat, egyenetlen lesz az eloszlásuk a kalácsban. Mikor már szép fehér, azaz megdermedt az első réteg, jöhet egy szedőkanál faggyú, majd bele a magvak, ugyanúgy, ahogyan az előbb. Ebbe már, a forma méretétől függően, a kender zsineget is belerakhatjuk, amivel később a kalácsot felakasztjuk. Itt lényeges, hogy a kötél a kalács teljes hosszában végigérjen, így, mikorra a madarak már erősen megkopasztják, akkor sem hullik szét. A továbbiakban addig folytatjuk a rétegek egymásra hordását, amíg a formánk megtelik, illetve a kívánt vastagságot elérjük. Ismétlem, mindig várjunk az előző réteg dermedéséig, akkor lesz szép és egyenletes eloszlású a kalácsunk. 

 

47185495-359812071232035-6528389636115398656-n.jpg46897185-1447433685392210-598924943089991680-n.jpg46966520-330605811065860-2056676030634000384-n.jpg46921941-578221655940045-7391854581472296960-n.jpg

 

47216635-2005109076454051-1880734009613352960-n.jpg

 

3. Kihelyezés

 

47131342-352760798854725-5576678072196792320-n.jpg

Madarat akkor etetünk, ha feltétlen szükségük van rá! Ilyen időjárási körülmény a huzamosan tartó kemény fagy, illetve a vastag hó borítás, vagy ami a legrosszabb, a kettő együtt. Ha ezek közül valamelyik fennáll, kihelyezhetjük a madárkalácsot. Kistestű énekesmadaraink nem túl félénkek, így igazából bárhol sikeresek lehetünk, akár egy ablakpárkányon is. Fontos ügyelnünk rá, hogy ragadozók, különösen házi macska ne férhessen a táplálkozó énekesek közelébe. Az etetést egészen a madarak számára kedvezőtlen hideg végéig folytatnunk kell!